Datum: 19-01-2021 - 02:13

extra vak bovenaan NIEUW steun adverteerders

13
jan
'21
Uit je BOL gaan met.....Bert Mens.
Geschreven door Redactie Blik Op Lisse

Uit je BOL gaan met.....Bert Mens.

De  rubriek waar steeds andere bekende mensen uit Lisse en Lisserbroek aan het woord komen. Zij beantwoorden een aantal vragen over zichzelf.
Dit keer is het de beurt aan ......Bert Mens

Van wie ben je er een?

Mijn mama is Annie Koelewijn van de Leidsevaart ter hoogte van Piet Gijs. Mijn papa is Jan Mens uit de laagte hier in het dorp, voor hen die dat nog weten: het derde huisje vanaf de weegbrug.

Je jeugdjaren: hoe kijk je daarop terug?

We woonden hier aan de rand van het dorp, alle ruimte om buiten te spelen en zelf kinderavonturen te verzinnen en te beleven. Een onbezorgde tijd in een overzichtelijke wereld, veilig in z’n beslotenheid. Eenvoudig leven en jezelf rijk voelen.

Een ontroerend, emotioneel moment uit je leven.

Dat gaat over leven en dood, de geboorte van onze vier kinderen en kleindochter. En aan de andere kant het overlijden van mijn mama, papa en schoonouders.

Waar word je gelukkig van?

Uitlopende planten in het voorjaar. De oogopslag van mijn vrouw Maria. De regen op de koepel van onze uitbouw. Opgroeiende kinderen die hun eigen weg gaan. De geur van lekker eten en drinken. Een mooie voorstelling of een boek. Weidsheid. Contact van mens tot mens. Mensen die de wereld voor anderen (en zichzelf) een stukkie mooier maken. Samen daarvoor een idee uitwerken. Een grens verleggen bij een fysieke inspanning.

Ben je een ochtend- of avondmens?

Van oorsprong vooral een ochtendmens. Nu meer en meer geconcentreerd op die momenten van de dag die ertoe doen.

Welke eigenschap heb je die weinig mensen nog weten?

Ik ben in het openbaar nogal eens kritisch naar ‘notabelen’. In de grond ben ik gericht op harmonie en het gevoel van samen optrekken. Ik beschouw het als een kunst om warm én kritisch tegelijkertijd te zijn.

Wat zijn je hobby’s?

Mijn hobby-kwekerij. Voelen dat ik buiten ben. Na elke inspanning zie je concreet effect en resultaat. Het is een mooi contrast met mijn werk én mijn andere grote hobby: de Dorpsraad Lisserbroek. Prachtig om met mensen uit de omgeving mee te werken aan de verdriedubbeling van het dorp.
Wandelingen, liefst langs de zee en dan na afloop een goede plek vinden voor een mooi glas.
Met vrienden naar een muzikaal optreden.

Hoe duurzaam ben je?

Niet duurzamer dan gemiddeld. Rij meer kilometers met de auto dan met de fiets. We hebben zonnepanelen, maar ook een berg elektrische apparaten. Eet graag rundvlees. En iets weggooien of slordig omgaan met grondstoffen stuit me tegen de borst. Vind het niet erg om gescheiden in te zamelen en dat zelf weg te brengen.

Wat wil je zeker nog doen? De zogenaamde to do list.

Opnieuw een lange fietstocht maken. Meer boeken lezen. Met de hele familie in een luchtballon.

Wat wil je nog kwijt dat hierboven niet vermeld staat?

Macht verdient toezicht en harde controle. Ook gezagsdragers met de beste intenties hebben hun blinde vlekken en een hofhouding die hen naar de mond praat. In die kritische houding ligt het belang van het vrije woord én de plicht om daar fatsoenlijk mee om te gaan. Fijn als je mij daarop aanspreekt in mijn rol als burger-participant en in mijn vak als politiek adviseur.


Welke  bekende (man/vrouw) voor Lisse(rbroek) heeft Bert Mens genomineerd?